Friday, May 6, 2011

keledek dan karipap....



keledek putih dan keledek biru - yang biasa saya guna untuk buat karipap dan cucur badak. satu lagi jenis keledek merah (tak de gambar). keledek merah dan keledek biru (rm2.50 perkg), keledek putih (rm1.80 perkg)


khasiat keledek - info yang saya dapat dari sebuah majalah;

  • kaya dengan bahan antioksidan - Vitamin C dan Beta Karotena yang ditukar menjadi Vitamin A di dalam badan. Bahan antioksidan dapat mengelakkan kerosakan pada DNA dan sel-sel badan, juga menghalang kanser tertentu serta melambatkan proses penuaan
  • mengandungi Serabut Diet dan Zat Galian Kalium yang tinggi - menentang diebetis, sembelit dan mengurangkan risiko kanser usus. Kalium - berguna untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit Kardiovaskular


Indeks Glisemik bagi ubi keledek ialah 54, rendah jika dibandingkan dengan roti putih (96) dan nasi putih (70). ini bermakna ubi keledek lebih selamat di makan oleh pesakit diebetis




jumpa satu resepi ubi keledek.....saya belum cuba lagi


ROTI KELEDEK
bahan2:
650gm ubi keledek: rebus, kisar halus dan ketepikan 170ml air rebusannya
540gm tepung serbaguna
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
4 biji telur
250ml minyak masak rendah kolesterol
600gm gula (banyaknya gula - keledek kan semulajadi manisnya)
200gm kacang walnut - kisar kasar
100gm kismis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil parutan kulit limau nipis




cara nak buatnya;

  • campurkan tepung, soda bikarbonat, garam, serbuk rempah kek. lubangkan tengahnya - masukkan telur, minyak dan gula - kacau rata
  • masukkan ubi keledek dan sedikit air rebusannya
  • campurkan kacang walnut, kismis, esen dan parutan kulit limau nipis
  • bahagikan adunan kepada 3 dan padatkan ke dalam 3 acuan roti
  • bakar - 180'S selama 40 minit atau sehingga masak




No comments: