Bahan utamanya ialah kacang perapu......rendam dulu
rebuslah rempahnya dulu...lebih mudah nak blend. nak jadikan lebih sedap, sila guna lesung batu..atau giling. Itu kalau rajin lah
blend jugalah kacang tu...
campurkan kesemuanya...kalau nak tau bahan2nya tu, kena tanya mak saya lah ye..ini mak saya punya resepi.
mak saya jugak lah yang buatnya...
penat, kan...buat semua ni. kesian mak...berpanas dan berpeluh buat semua ni.
dah siap masak separuh...
sejukkan dan saya yang packing nya...pack cam tu ja lah...
dah boleh masukkan ke peti sejuk beku.
2 comments:
Ayah ada kdai runcit & saya sndri pnah keja sbgi buyer dibhagian brg basah kat giant & C4.. tp xpnah jumpa nama kacang parapu.. kcang apa tu? huhu
kacang dhal...kat sini dipanggil kacang perapu.
biasanya dibuat kuah untuk roti jala atau roti canai dan dalcha.
Post a Comment