Saturday, May 14, 2011

sup ayam kampung

menu keluarga pada hari Rabu 11 mei = sup ayam kampung
menu sampingan: ayam kampung + hati dan mempedal =goreng, sambal tomato.



sup ayam kampung





...masakan yang paling digemari ahli keluarga...bunjut supnya harus dibuat sendiri. bukan sup bunjut dari kedai, ya.., kan saya pernah kata...ahli keluarga saya memang cerewet dalam bab makanan ni..


ok..resepinya..

ayam kampung....sembelih lah dulu, ya...keluarkan segala isi organ dalamannya...celur ayam tu sekejap dalam air panas dan cabut bulunya..ini kerja orang lelaki.


potong bagi betul..bahagian isinya untuk digoreng dan bahagian yang banyak tulang dibuat sup.



stimkan + air, bahagian untuk sup..15minit saja




segala bagai rempah ratus untuk bunjut;

2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
1 sudu besar kaskas (jangan lebih...ketagih nanti)


rendam 15 minit rempahnya...


pastu tumbuk..guna lesung batu..bungkusnya dengan kain putih dan ikat.

bawang merah, bawang putih - potong dan halia diketuk


masukkan bawang, halia dan bunjutnya kedalam periuk + air...juga sebatang kulit kayu manis dan 2 kuntum bunga lawang  - didihkan 10minit.


kemudian masukkan ayam yang dah distim tadi...


tambahkan air secukupnya, didihkan...masukkan garam kasar, ya..perasakan.
oh...saya lupa masukkan lada hitam...patutnya dimasukkan semasa menumbuk rempah. takpe..ambik 15biji lada hitam - tumbuk guna lesung batu, dan masukkan ke dalam periuk.


selepas mendidih...masukkan 1 batang sawi - dipotong dan didihkan sekejap.
tutup api...dan masukkan daun saderi dan daun bawang - dipotong kasar


tutup periuknya...angkat dan jauhkan dari haba dapur 
ini rupa supnya setelah siap...biarkan sayurnya terapung, jangan dikacau.. hidang segera (tak nak kecutkan sayurnya nanti)



sudah siap supnya..goreng isi ayamnya pula...nak harumkan ayam goreng tu..masukkan potongan bawang besar, bawang putih, halia dan cabai besar...organ dalamannya pun sedap dimakan goreng..



lambat lagi nak menghidangnya..kena buat satu lagi hidangan pelengkapnya...sambal tomato. abah dah ratah 2 ketul ayam goreng..lapar la tu atau dah tak sabar dengan bau harum ayam goreng tu..





wajib buat sambal tomato juga...tak best kalau tak ada benda ni..



nak resepinya juga?....3 biji tomato, sebiji bawang besar dan 3 biji cabai besar..belacan, garam, sedikit gula, air asam jawa.


tumbuk cabai besar tu dengan belacan dan garam kasar. masukkan tomato dan bawang tu (potong dulu)..teruskan menumbuknya. masukkan air asam jawa dan sedikit gula..dan masukkan juga potongan daun kesum. dah siap.

ini rupa daun kesum..nak bagi harum. 



dah boleh makan..huh, berseleranya mereka. aku...bahagia. 
erm...emak? kakcik lupa masukkan bunga cengkih....
laaa....serentak 5 suara. patutlah tak cukup wanginya...
heh he....peace...dah lama kita tak masak sup ayam kampung ni..pelupa jadinya.  

pasni...kakcik kena banyakkan mengaji...
ok..
aku teringin nak tafsir Quran yang best tu....



*makan malamnya....bihun sup. lagi best kalau masuk cendawan





2 comments:

rintzpalil said...

Kak cik,
All about ayam ye!

nusrahisa said...

ayam kampung...
saya cuma boleh makan daging putih saja.alahan dengan daging merah..satey u boleh buat i terliur la, rin..

sedang plan nak belajar buat nugget dan sosej. cuma kena cari masanya saja..