ini rupa karipap pusing pada cubaan pertama
resepi untuk dohnya diambil dari tiffinbiru com.
Resepi untuk dohnya.
pastri A
390gm tepung gandum
75gm marjerin
30gm gula halus
1/2 sudu garam halus
210ml air
pastri B
270gm tepung gandum
120 shortening
satukan bahan A, gaul rata dan campurkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.
Bahan B - uli tanpa perlu campurkan air
rehatkan kedua-dua doh ini selama setengah jam
setiap satu doh berkenaan dibahagikan kepada 6 bahagian. leperkan sedikit doh dari pastri A dan masukkan doh dari pastri B dan bungkuskannya.
jadi macam ni...
nipiskan doh tersebut
lipat seperti dalam gambar di bawah. Nipiskannya sekali lagi dan gulungkan. Potong kepada 6 @ lebih setiap satu gulung. golek bagi nipis, masukkan intinya dan kelim tepi.
Inti
![]() |
tetiba terasa sayang nak potong kentang kembar yg berbentuk hati tu.. |
bawang merah, bawang putih, halia = chopped + daun kari - tumiskannya + serbuk kari
masukkan isi ayam dan kentang (cubes). masukkan garam dan gula secukup rasa. masak sampai kering.
No comments:
Post a Comment