Thursday, June 30, 2011

karipap lapis a.k.a karipap pusing

karipap pusing atau karipap lapis juga disebut sebagai shell currypuff. tidak sukar membuatnya tetapi mengambil masa yang agak lama.cubaan kali kedua masih kurang cantik lagi. Kali ini menjadi terlalu besar. sama besar seperti yang dijual pada harga rm1.










ini rupa karipap pusing pada cubaan pertama














resepi untuk dohnya diambil dari tiffinbiru com.
Resepi untuk dohnya. 
pastri A
390gm tepung gandum
75gm marjerin
30gm gula halus
1/2 sudu garam halus
210ml air
pastri B
270gm tepung gandum
120 shortening


satukan bahan A, gaul rata dan campurkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.
Bahan B - uli tanpa perlu campurkan air
rehatkan kedua-dua doh ini selama setengah jam



setiap satu doh berkenaan dibahagikan kepada 6 bahagian. leperkan sedikit doh dari pastri A dan masukkan doh dari pastri B  dan bungkuskannya.




jadi macam ni...


nipiskan doh tersebut














lipat seperti dalam gambar di bawah. Nipiskannya sekali lagi dan gulungkan. Potong kepada 6 @ lebih setiap satu gulung. golek bagi nipis, masukkan intinya dan kelim tepi.













siap goreng separuh masak.














Inti


tetiba terasa sayang nak potong kentang kembar yg berbentuk hati tu..


bawang merah, bawang putih, halia = chopped + daun kari - tumiskannya + serbuk kari
masukkan isi ayam dan kentang (cubes). masukkan garam dan gula secukup rasa. masak sampai kering.

No comments: