Saturday, December 3, 2011

Cucur Jawa

Namanya cucur jawa, tapi tak pasti pula sama ada ia berasal dari tanah jawa, negara jiran kita tu... Ada yang panggilnya sebagai cucuq tuang. apapun namanya, inilah antara kuih yang saya gemari. boleh je kunyah 2 biji untuk sarapan pagi, 2 biji di tengahari dan dua lagi pada minum petang. camnalah saya tak temban, kan? heh...tak boleh makan terlalu banyak, kan kuih ni...kerana ia mencampurkan dua jenis bijirin, beras dan gandum.

comel, kan? yang sebiji di sebelah kanan tu tak menjadi.
mungkin disebabkan tersalah adunan @ api tak cukup panas


resepi -
3 cawan tepung gandum (cap sauh)
2 cawan tepung beras
2 cawan gula pasir
2 cawan air (lebih kurang)

--> campurkan tepung gandum dan tepung beras serta gula. tuangkan air perlahan-lahan sambil mengadun. sukatan air adalah mengikut kepekatan yang sesuai. Sesetengah orang perap adunan tu semalaman. tapi goreng terus pun boleh menjadi macam gambar kat atas. sendukkan sedikit adunan tu dan masukkan dalam cawan dan tuang ke dalam minyak panas.

tips: suhu api perlu dipantau, tak boleh terlalu panas. guna kuali kecil jenis gelap dan tebal. guna minyak yang sedikit dan goreng sebiji demi sebiji.

Selamat mencuba



No comments: